De award

De Culture Comedy Award is de grootste en meest prestigieuze stand-up comedy prijs van Nederland en België. Voor het eerst georganiseerd in 2003 en dertien jaar later een gevestigd festival dat heeft bewezen een broedplaats voor comedians te zijn.

Begin jaren negentig werd stand-up comedy voorzichtig in Nederland geïntroduceerd. Nu, bijna 20 jaar later, is stand-up niet meer weg te denken uit de programmering van theaters, clubs, kroegen en festivals. Logisch dat deze amusementsvorm om een bevestiging voor haar beoefenaars vraagt. De Culture Comedy Award geeft die erkenning.

Het festival dient als plek waar nieuw talent zich kan ontwikkelen onder professionele begeleiding. Ontwikkeling en begeleiding zijn de belangrijkste waarden. De halve finalisten krijgen een traject aangeboden met workshops, masterclasses en een try-out tour onder begeleiding van een coach. De finalisten spelen een finalistentour met optredens in grote theaters. De winnaar krijgt naast de vele media-aandacht, professionele begeleiding en verwerft extra boekingen en optredens. Op die manier draagt het festival bij aan de ontwikkeling van individuele carrières van comedians.
In de afgelopen tien jaar hebben vele - inmiddels gevestigde – namen het winnen van de Culture Comedy Award kunnen gebruiken als opstap naar hun professionele carrière.
Oud finalisten

Menig oud-finalist schopte het ver. Samba Schutte en Omar Ahaddaf wonnen het Leids Cabaret Festival, Martijn Koning speelde enkele malen live in ‘De Wereld Draait Door’ en wordt geroemd om zijn eindemaandschows in Toomler. Bert Gabriëls en Thomas Smith maakten het succesvolle Vlaamse tv-programma ‘Zonde van de zendtijd’ en menigeen werd opgenomen door Comedytrain.
Lukas Lelie, finalist 2014, won naast de Comedy Award ook de Humo’s Comedy Cup.

Lukas Lelie, winnaar jury- en publieksprijs 2014. "De finale van de Culture Comedy Award was een onvergetelijke avond en de tour door Nederland heeft mij meer dan ooit gemotiveerd om ooit een auto te kopen"

Samba Schutte, finalist 2004, won in 2006 het Leids Cabaret festival, was vaste bespeler in de World Famous Comedy-store in Hollywood. Samba tourt dit seizoen door Nederland met zijn solo-voorstelling “Je Maintaindrai”. "Zonder mijn ervaringen tijdens de Culture Comedy Award voorrondes, finales en toernee had ik nooit de moed en zelf-zekerheid gehad om door te blijven spelen in het Nederlands om uiteindelijk het Leids Cabaret Festival te winnen."

Thomas Smith, halve finalist 2003, kreeg een 5-sterrenrecensie in De Standaard voor zijn nieuwste avondvullende programma Chaos en is te zien op de Vlaamse televisie bij onder andere Zonde van de Zendtijd. "De kracht van deze Award, naast de toffe sfeer en top begeleiding met zeer leerzame workshops, is de invalshoek."

René van Meurs, finalist 2006, en winnaar Cameretten 2012.“Een deel van mij is tijdens de finalistentour voor goed veranderd. Positief, dat wel.”

Michael van Peel, winnaar jury- en publieksprijs 2007, won in 2009 het Humorologie festival en speelt sindsdien ieder jaar de oudejaarsconference in de Arenbergschouwburg in Antwerpen."De CCA was mijn definitieve doorbraak in de mainstream media. Plots stond mijn naam op NOS Teletekst p.421, tezamen met de hernia van Gordon. Eindelijk beroemd! Met Gordon is het sindsdien wel bergaf gegaan. 't Kan verkeren."

Bert Gabriëls, finalist 2004, is inmiddels een bekende Vlaamse televisiepersoonlijkheid en speelt zijn eigen avondvullende programma: “Een comedian die nooit aan de CCA heeft meegedaan, dat is zoals een misdienaar die nooit onder een bisschop heeft gelegen. Het is niet tof, maar het hoort er wel bij.”